MENI
12.7.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić primili visoku delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić primili su danas u Sarajevu članove visoke delegacije Kraljevine Saudijske Arabije, koja je prisustvovala obilježavanju 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sa visokim gostima, koje su predvodili predsjedavajući Poslaničke grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine (Mejlis AshShura) Kraljevine Saudijske Arabije dr Abdullah Humud Al – Harbey i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah, razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dvije prijateljske države.

Prenoseći pozdrave Njegovog visočanstva kralja, prestolonasljednika princa i predsjednika Mejlisa AshShure, članovi visoke delegacije Kraljevine Saudijske Arabije istaknuli su da za tu državu i kraljevsku porodicu stabilnost i dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana predstavlja prioritet. Izražavajući punu podršku nastavku puta Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, visoki gosti naglasili su da su zainteresirani za unapređenje ekonomske saradnje i investiranje na cijeloj teritoriji naše zemlje, poštujući njeno ustavno uređenje i provodeći politiku nemiješanja u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine.

Izražavajući zadovoljstvo što su vlasti Bosne i Hercegovine omogućile vizne olakšice za građane Kraljevine Saudijske Arabije, visoki gosti ukazali su i na potrebu nastavka potpisivanja i ratificiranja sporazuma o saradnji dvije države u različitim oblastima, što će, kako su rekli, omogućiti nove investicije i pružanje podrške institucijama obrazovanja i kulture u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izražavajući duboko poštovanje i zahvalnost zbog činjenice da je Kraljevina Saudijska Arabija na visokom nivou odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, članovi rukovodstava oba doma PSBiH ocijenili su da su odnosi dvije države u uzlaznoj putanji i naglasili da je te odnose potrebno unapređivati, posebno na ekonomskom planu. S tim u vezi, Džaferović i Softić istaknuli su važnost investiranja i pomoći svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te dodali da će naša zemlja, uz podršku prijatelja iz cijelog svijeta, nastaviti da korača putem euroatlantskih integracija.

S ciljem unapređenja međuparlamentarne saradnje, Džaferović i Softić pozvali su predsjednika Mejlisa AshShure Kraljevine Saudijske Arabije da posjeti našu zemlju i najvišu zakonodavnu instituciju u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću