MENI
11.7.2017

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao sa vojnim atašeom Grčke u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio je danas u posjetu vojnog atašea Grčke u Bosni i Hercegovini brigadira Vasileiosa Karavelisa.

Šiljegović je upoznao Karavelisa sa zakonskom regulativom kojom je institucionaliziran sistem zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH). S tim u vezi, parlamentarni vojni povjerenik govorio je i o oblastima u kojima najčešće dolazi do kršenja osnovnih ljudskih prava uniformiranih lica u OSBiH.

Karavelis je naglasio da je pitanje zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u OSBiH od velike važnosti, te dao punu podršku radu Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Brigadir Karavelis podsjetio je na to da Grčka daje podršku stipendiranju vojnih lica u OSBiH, te dodao da od Ministarstva odbrane BiH očekuje veći odaziv ovih kadrova za školovanje u Grčkoj. Afirmativno se osvrnuo i na dosadašnji angažman profesionalnih vojnih lica na terenu, te ocijenio da su se pripadnici OSBiH dokazali kao izuzetno sposobni kadrovi u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

Sagovornici su se složili o tome da postoji visok stepen operativnosti vojnih lica i kadeta u OSBiH, što je rezultiralo značajnim uspjesima prilikom pružanja pomoći civilnom stanovništvu, kao i u misijama zaštite mira u svijetu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću