MENI
7.7.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE učestvuju u radu 26. godišnjeg zasjedanja PSOSCE-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBİH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvuju u radu 26. godišnjeg zasjedanja PSOSCE, koje se od  5. do 9. jula ove godine održava u Minsku.

Godišnje zasjedanje PSOSCE, u kojem je učešće uzelo oko 260 predstavnika parlamenta zemalja Evrope, Sjeverne Amerike i Azije, otvoreno je uvodnim obraćanjima predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i predsjednice PSOSCE Christine Muttonen.

Glavna tema ovogodišnjeg zasjedanja je: "Jačanje međusobnog povjerenja i saradnje za mir i prosperitet u regiji OSCE-a". Kako je programom rada planirano, tokom godišnjeg zasjedanja bit će održano veći broj sastanaka na visokom nivou govora, a planiran je i izbor i novog rukovodstva PSOSCE-a, odnosno predsjednika i potpredsjednika Skupštine.

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE će kroz rad Komiteta za ekonomska pitanja, Komiteta za politička pitanja, te Komiteta za demokratiju i ljudska prava, između ostalog, razmatrati i usvajati nacrte nekoliko rezolucija koje će po okončanju zasjedanja postati sastavni dio glave rezolucije PSOSCE. U okviru dnevnih redova ovih komiteta predviđen je i izbor novih predsjednika, potpredsjednika i izvjestilaca ovih komiteta.

Na kraju 26. godišnjeg zasjedanja PSOSCE planirano je usvajanje Minskove deklaracije - političkog dokumenta koji će u sebi sadržavati preporuke nacionalnim vladama, parlamentima i međunarodnoj zajednici u oblasti političkih, sigurnosnih, ekonomskih, okolišnih i ljudskih prava. Predstavljajući zajednički glas poslanika OSCE-a, predviđeno je da ova Deklaracija pomogne u oblikovanju kako OSCE-ovih, tako i nacionalnih politika zemalja članica OSCE-a, a da u sebi inkorporira širok raspon pitanja koja se odnose na obaveze i vrijednosti ove Organizacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću