MENI
22.6.2017

Članovi poslaničke Grupe prijateljstva PSBiH za zapadnu Evropu sa zvaničnicima SR Njemačke razgovarali o mogućnostima jačanja privredne saradnje

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koji borave u trodnevnoj radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, danas su u Berlinu o mogućnostima jačanja privredne saradnje i većeg investiranja u privredu naše zemlje razgovarali sa predsjedavajućim Odbora za unutarnju politiku Bundestaga Ansgarom Hevelingom i šefom Odjela za proširenje Evropske unije, Jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu za privredu i energetiku u Vladi SR Njemačke Helgeom Tolksdorfom.

Na ovim sastancima članovima Delegacije Grupe prijateljstva PSBiH, koju su činili predsjedavajuća Grupe Nermina Kapetanović, zamjenik predsjedavajuće Grupe Bariša Čolak i članovi Grupe Mirsad Đonlagić, Maja Gasal – Vražalica, Sead Kadić, Milica Marković i Hanka Vajzović predstavljene su konture programa „Berlin plus“, kojim njemačka Vlada u narednom periodu namjerava da finansijski podrži privredne reforme i razvoj, kao i infrastrukturne projekte u zemljama Zapadnog Balkana s ciljem njihovog bržeg integriranja u Evropsku uniju (EU).

S tim u vezi, njemački zvaničnici naglasili su da naša zemlja ima ogromne privredne potencijale i snažno potcrtali želju institucija vlasti te prijateljske zemlje da pomognu jačanju bosanskohercegovačke privrede, posebno u svjetlu zaustavljanja pojačanog odliva mladih ljudi iz BiH.

Njemačka je, rečeno je na sastancima, već poslala i eksperte u BiH sa zadatkom da analiziraju mogućnost uvođenja dualnog sistema obrazovanja, koji usko povezuje obrazovanje i privredu i favorizira praksu učenika u privrednim preduzećima.

Predsjedavajuća Grupe prijateljstva PSBiH za zapadnu Evropu Nermina Kapetanović istaknula je da postoje brojne neiskorištene mogućnosti za poboljšanje privredne saradnje BiH i SR Njemačke, posebno u oblastima drvne, metalske i tekstilne industrije, proizvodnje zdrave hrane, eksploatacije vode za piće koja je ocijenjena kao najbolja u svijetu, kao i u oblasti turizma.

Gospođa Kapetanović pozvala je njemačke zvaničnike da ohrabruju investitore da ulažu u BiH i da posjete Vijeće ministara BiH i vlade entiteta s ciljem upoznavanja sa mogućnostima ulaganja u našu privredu.

Na sastancima je dogovoreno osnivanje zajedničke radne grupe, koja bi, u okviru nastavka Berlinskog procesa, razmotrila mogućnosti ostvarivanja efikasnije privredne saradnje Njemačke i BiH. Najavljeno je da bi prvi sastanak te radne grupe trebao biti održan u oktobru ove godine u našoj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću