MENI
23.6.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PS Vijeća Evrope

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Borjana Krišto i članovi Delegacije Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović učestvovat će u radu trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 26. do 30. juna ove godine održati u Strazburu.

Kako su organizatori najavili, tokom ljetnjeg zasjedanja PSVE raspravljat će se o problemu korupcije, koja predstavlja prepreku za efikasnost institucija i napredak društva, kao i o pitanju parlamentarne kontrole korupcije i, s tim u vezi, o saradnji parlamenata sa istraživačkim medijima.

Centralna rasprava parlamentaraca u Strazburu bit će posvećena traženju sveobuhvatnog humanitarnog i političkog odgovora na migracionu i izbjegličku krizu u Evropi. Dio te rasprave, kako je najavljeno, odnosit će se na evropski odgovor na tranzitne migracije u području Mediterana, kao i na reperkusije tog odgovora na pitanje ljudskih prava.

Tokom zasjedanja bit će razmotrena i situacija u Bjelorusiji, kao i izvještaj o provedenim prijevremenim parlamentarnim izborima u Bugarskoj.

Dio rasprave odnosit će se i na pitanje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, a parlamentarci će razmotriti i pitanje političkog utjecaja na nezavisne medije i novinare.

Najavljeno je da će se parlamentarcima obratiti visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, kao i premijeri Republike Moldavije Pavel Filip i Crne Gore Duško Marković. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću