MENI
7.6.2017

Okončan godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost zemalja Jugoistočne Evrope

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je okončano godišnje zasjedanje predstavnika komisija za odbranu i sigurnost zemalja Jugoistočne Evrope, koji je posljednja dva dana održan u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Centra za sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (RACVIAC), Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, te Centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Tokom posljednjeg dana Godišnjeg sastanka, na kojem su pored članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH učešće uzeli i predstavnici institucija zakonodavne i izvršne vlasti koji se u zemljama Jugoistočne Evrope bave pitanjima demokratske kontrole sektora odbrane i sigurnosti, te predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se u Bosni i Hercegovini bave pitanjima iz ove oblasti, učesnici su u panel diskusiji razgovarali o sigurnosnim izazovima za zemlje Jugoistočne Evrope, naročito u domenu suprotstavljanja problemu ilegalnih migracija.

Nakon što su tokom prvog dana zasjedanja ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić prisutnim učesnicima prezentirali aktuelne sigurnosne izazove ovih zemalja u regionu Jugoistočne Evrope, tokom današnjeg panela svoja iskustva o sigurnosnim izazovima o nelegalnim migracijama iznijeli su i predstavnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Uvodna izlaganja po ovom pitanju dali su zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić i regionalni koordinator koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za zemlje Zapadnog Balkana Peter Van der Auweraet. Predstavnici sigurnosnih agencija BiH u okviru svojih izlaganja prezentirali su modele prekogranične saradnje i dobrih praksi u borbi protiv ilegalnih migracija, kao i o aktuelnim problemima na granicama zemaljama Jugoistočne Evrope, te načinima sa kojima se ove agencije suprotstavljaju ovim problemima. U okviru diskusije o problemu migracija u zemljama regiona, učesnici Godišnjeg sastanka tokom ovog panela razgovarali su i o saradnji između agencija za sprovođenje zakona na ovom polju u vidu pripreme za blagovremene odgovore na aktuelne sigurnosne izazove.

Panel diskusija je okončana prezentacijama predstavnika komisija za odbranu i sigurnost zemalja Jugoistočne Evrope o suprotstavljanju aktuelnim sigurnosnim izazovima o kojima je razgovarano tokom dvodnevnog trajanja ovog Godišnjeg sastanka. Zaključujući rad ovog zasjedanja, direktor RACVIAC-a Haydar Berk izrazio je zadovoljstvo stavovima koje su u okviru tri odvojena panela iznijeli učesnici tokom trajanja Godišnjeg sastanka, koji se odnose na pitanja dobrih praksi parlamentarnog nadzora odbrambenog i sigurnosnog sektora, aktuelnih sigurnosnih izazova u regionu Jugoistočne Evrope, te sigurnosnih izazova u ovim zemljama koje se odnose na pitanja nelegalnih migracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću