MENI
29.5.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan seminar o nezavisnosti i nepristrasnosti medija

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBIH) danas je bila domaćin seminara o nezavisnosti i nepristrasnosti medija, koji je Vijeće Evrope organiziralo s ciljem razmjene najboljih iskustava i sinergija s lokalnim i međunarodnim institucijama i civilnim društvom u oblasti medija kako bi se pomoglo promoviranju standarda Vijeća Evrope i identifikaciji konkretne reforme zakonodavnog okvira u BiH u ovoj oblasti.

Izražavajući zadovoljstvo što je PSBiH domaćin ovakog skupa, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić podsjetio je prisutne na to da se seminar održava u sklopu provođenja Akcionog  plana Vijeća Evrope za BiH 2015. – 2017., koji je usvojio Odbor ministara Vijeća Evrope. Kako je Šepić pojasnio, današnji seminar prilika je da se parlamentarci ohrabre da poboljšavaju zakonodavstvo i operacione mehanizme u oblasti medija, kao i u oblasti borbe protiv korupcije i diskriminacije. Šepić je izrazio nadu da će se u konstruktivnoj diskusiji tokom sesija doći do što više elemenata za donošenje najkvalitetnijih odluka, posebno onih koje bi dovele do rješavanje teške situacije u kojoj su javni emiteri.

Učesnicima seminara obratila se i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSVE Borjana Krišto, koja je poručila da je nezavisnost medija jedna od osnovnih demokratskih vrijednosti i pokazatelj političkog, ekonomskog i kulturnog razvoja svakog društva. Prema riječima gospođe Krišto, kompleksnost odnosa u BiH ogleda se u svim područjima života, pa tako i u oblasti medija i zato se mora ponuditi kvalitetno zakonsko rješenje koje će sistemski riješiti probleme, a samim tim i osigurati nezavisnost i nepristrasnost medija i javnih emitera u BiH. Doista moramo, poručila je Krišto, izgraditi sistem javnog informiranja koji će bez ikakve diskriminacije drugih, u informativnom, obrazovnom i zabavnom programu emitirati sadržaje koji promoviraju kulturne, istorijske, umjetničke i druge vrijednosti svih konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informaciono društvo Gülsün Bilgehan istaknula je da su nezavisnost, transparentnost, pluralizam medija i uloga regulatora medijskog sektora osnov demokratičnosti svakog društva. Bez nezavisnog javnog servisa, stvarne transparetnosti i medijskog pluralizma nema ni istinske slobode medija i dovode se u pitanje osnovni postulati demokratskog razvoja društva, istaknula je Bilgehan.

U svom obraćanju prisutnima, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Stefanek poručio je da je naša zemlja, kao članica Vijeća Evrope, preuzela obavezu provođenja reformi u oblasti medija. Stefanek je upozorio da je, bez obzira na trenutna različita politička stajališta, vrijeme da se zakonodavstvo BiH u ovoj oblasti uredi u skladu sa evropskim standardima.

Članovi PSBiH, članovi parlamenata predstavljenih u PSVE, predstavnici Vijeća Evrope u Sarajevu, međunarodni eksperti, članovi civilnog društva i predstavnici medija, u okviru panela o nezavisnosti javnih emitera, ukazali su na to da je potrebno jasno definirati ulogu, misiju i odgovornost javnih emitera u BiH, kao i osigurati njihovu uredničku, finansijsku i upravljačku nezavisnost u odnosu na političko i ekonomsko miješanje. 

Na kraju današnjeg skupa koncipirani su zaključci koji bi neposredno po finaliziranju trebali poslužiti institucijama Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope da u sinergiji i dalje tragaju za kvalitetnim rješenjima koji će dodatno urediti bosanskohercegovački medijski prostor kao i doprinijeti stabilizaciji stanja javnim emiterima. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću