MENI
29.5.2017

U Tbilisiju okončano Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a

Pozivom na dalje jačanje Antiterorističke koalicije u borbi protiv ISIL-a, te isticanjem potrebe jačanja saradnje zemalja članica u borbi protiv terorizma, kao i potrebe većeg izdvajanja sredstava za pomoć pogođenima u izbjegličkoj krizi, u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju danas je završeno Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO).

Trodnevno zasjedanje, u čijem radu je učestvovao i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO Nikola Lovrinović, obilježila je rasprava o brojnim aktuelnim svjetskim temama i problemima.

PSNATO-a pozvala je na jačanje saradnje i partnerskih odnosa između Evropske unije i NATO-a, kao i na intenziviranje saradnje sa NATO-om u rješavanju brojnih otvorenih pitanja u MENA regionu, posebno u Siriji i Libiji.

Tokom plenarnog zasjedanja snažno je podržana Deklaracija kojom se Gruziji daje podška na njenom euroatlantskom putu.

Na marginama zasjedanja u Tbilisiju, predsjedavajući Lovrinović imao je niz bilateralnih susreta sa članovima delegacija zemalja članica NATO-a. Tokom tih susreta razgovaralo se o podršci evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i, posebno, o podršci donošenju odluke o aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u NATO. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću