MENI
29.5.2017

Održana 29. sjednica Doma naroda

Na 29. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Uz ovaj Prijedlog zakona, koji se odnosi na povećanje plata policajcima u agencijama za provođenje zakona na nivou BiH, Dom naroda usvojio je zaključak kojim je zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pronađe rješenje kako bi izmijenjeni Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH bio primjenjiv.

Dom naroda odlučio je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, bude razmatran u redovnoj proceduri. Prethodno, Dom naroda nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom, niti po skraćenom postupku.

Radi nepostojanja entitetske većine u prvom krugu glasanja, na usaglašavanje Kolegiju Doma upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nepostojanja entitetske većine u prvom krugu glasanja, upućen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojene su Izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Budući da su ove Izmjene i dopune usvojene u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH imenovani su delegati Halid Genjac i Darko Babalj, kao i delegatkinja Zdenka Džambas.

Dom naroda usvojio je Finansijske izvještaje za godinu koja je završena 31. decembra 2016. godine i Godišnji izvještaj za 2016. godinu, koje je podnijela Centralna banka BiH.

Usvojeni su Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2016. godini, kao i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2016. godinu.

Dom je usvojio i Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne sigurnosti za 2016. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu sigurnost. Uz ovaj Izvještaj, Dom naroda usvojio je i zaključak kojim se Vijeću ministara BiH nalaže da iz sredstava rezerve osigura popunu kritičnih radnih mjesta u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu sigurnost, kako bi se omogućio njen nesmetan rad i preduprijedili eventualni incidenti u ovoj oblasti. Dom naroda zaključkom je obavezao Državnu regulatornu agenciju za radijacionu i nuklearnu sigurnost da prilikom prijevoza opasnih materija klase 7 blagovremeno obavijesti entitetske MUP-ove kako bi oni mogli da postupe u skladu sa posebno naloženim mjerama i međunarodnim standardima.

Usvojen je i Prvi izvještaj monitoringa za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. i Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015 – 2019. godine, čiji je podnosilac Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Dom naroda imenovao je Ljubomira Zubera za člana Upravnog odbora Javnog radio – televizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

Za člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisinica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, Dom naroda imenovao je Vedada Gurdu. Budući da je Predstavnički dom na ovu poziciju imenovao Adisa Drndu, u Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje ovog imenovanja izabrani su delegati Safet Softić, Ognjen Tadić i Mario Karamatić.

Dom naroda razriješio je Arifa Nanića sa pozicije člana Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Dom naroda dao je saglasnost za ratificiranje:

  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta,
  • Ugovora o zajmu (Projekat Koridor 5c – nastavak) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj,
  • Ugovora o zajmu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, i
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2013. godini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću