MENI
25.5.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović razgovarao sa Delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa Delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, koju su predvodili zamjenik predsjednika Kongresa Anders Knape, predsjedavajući Monitoring komisije Vijeća Evrope Leen Verbeek i izvjestilac Vijeća Evrope o provedenim prošlogodišnjim lokalnim izborima u BiH Stewart Dickson.

Delegacija Kongresa lokalnih interesirala se za napredak u provođenju reformi Izbornog zakona BiH, posebno u pogledu omogućavanja provođenja lokalnih izbora u Mostaru.

Predsjedavajući Džaferović informirao je visoke goste o tome da je PSBiH, u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK), formirala Interresornu radnu grupu sa zadatkom da radi na izmjenama Izbornog zakona BiH i poboljšanju izbornog procesa, u skladu sa Ustavom BiH i preporukama CIK-a proisteklih iz Izvještaja o provedenim lokalnim izborima u oktobru 2016. godine. Prema riječima Džaferovića, svi prijedlozi koje će razmatrati Interresorna radna grupa trebaju biti u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i drugih ustavnih sudova u BiH.

Zajednički je naglašena potreba da se ulože dodatni napori kako bi se popravio Izborni zakon BiH, te uklonila bilo kakva mogućnost segregacije i diskriminacije građana, posebno u Mostaru, gdje, kako je rečeno, treba učiniti sve kako bi se omogućilo održavanje izbora koje građani čekaju od 2008. godine.

Istovremeno, odbačena je mogućnost da nepostizanje dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH utječe na eventualno odlaganje općih izbora u oktobru 2018. godine. S tim u vezi rečeno je da CIK BiH ima obavezu da u Ustavom i Zakonom propisanim rokovima raspiše opće izbore. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću