MENI
23.5.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana Konferencija pod nazivom „Sprječavanje sukoba interesa u BiH – Unaprjeđenje zakonskog i institucionalnog okvira“

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) organizirala je danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom „Sprječavanje sukoba interesa u BiH – Unaprjeđenje zakonskog i institucionalnog okvira“, s ciljem preispitivanja, i gdje je potrebno, upućivanja preporuka za funkcioniranje postojećeg mehanizma za sprječavanje sukoba interesa za izabrane i imenovane nosioce javnih funkcija na državnom nivou.

Konferencija, koja je organizirana u saradnji sa Vijećem Evrope, Delegacijom Evropske unije/Specijalnim predstavnikom Evropske unije i Misijom OSCE-a u BiH, okupila je parlamentarce i predstavnike izvršne vlasti sa državnog i entitetskog nivoa vlasti i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnike civilnog društva koji su razmijenili mišljenja o odgovornosti nosioca javnih funkcija i transparentnosti njihova rada kada je riječ o sprječavanju sukoba interesa.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić istaknuo je da sprječavanje sukoba interesa predstavlja neodvojivi dio borbe protiv korupcije i naveden je kao prioritet u strategijama za borbu protiv korupcije usvojenim na svim nivoima vlasti u BiH, kao i u relevantnim preporukama Grupe država protiv korupcije (GRECO) i u Reformskoj agendi za BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije podsjetio je prisutne da je ovo radno tijelo PSBiH nadležno za analiziranje izvještaja o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, odnosno da upozorava izabrane zvaničnike PSBiH i Vijeća ministara BiH na odredbe Zakona, radi njegove dosljedne primjene. Međutim, rekao je Bojić, Zajednička komisija je na svojoj 18. sjednici koja je održana 7. marta prošle godine prilikom upoznavanja sa problemima u provođenju Zakona, zaključilo da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa nije u mogućnosti izraditi i dostaviti izvještaj o provođenju Zakona.

Shodno tome, poručio je gospodin Bojić, organiziranjem današnje Konferencije želi se ukazati na probleme u provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kako bi se pripremile komparativne analize primjene zakona o sukobu interesa u regiji i EU, te da se donošenjem određenih zaključaka poduzmu dalji koraci u rješavanju ovog pitanja.

Učesnicima se obratio i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, koji je rekao da postojeće zakonsko rješenje treba mijenjati, prvenstveno kada je riječ o uvjetima za donošenje odluka u tijelu koje odlučuje o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH, a to je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa. S tim u vezi, Džaferović je upozorio i na status Komisije uzimajući u obzir sam način izbora članova ovog tijela, te poručio da se trebaju elaborirati, sagledati i ponuditi rješenja kako bi se na najbolji mogući način vodio institut sukoba interesa u institucijama vlasti BiH.

U svom obraćanju prisutnima, predsjedavajuća Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiH Dušanka Majkić rekla je kako nema uspješne borbe protiv korupcije bez efikasnog sprječavanja sukoba interesa u institucijama BiH. Kako je gospođa Majkić pojasnila, s obzirom da je uočena snažna veza između sukoba interesa i korupcije, svi funkcioneri u institucijama BiH dužni su poštivati načela obavljanja javne funkcije na način da se aktuelni ili mogući sukob interesa unaprijed prepozna, a eventualni budući sukob interesa osujeti i izbjegne. Zato, poručila je Majkić, parlamentarci moraju na ovom planu imati proaktivan pristup u rješavanju svih ovih pitanja i članovi GOPAC PSBiH spremni su tome biti posvećeni. Kako je istaknula, parlamentarci više nemaju pravo na greške i njihova odgovornost jeste da novi zakon bude primjereniji, te da podizanje ljestvice transparentnosti i odgovornosti mora postati njihov prvenstveni cilj.

Prezentirajući slabosti postojećeg zakonskog okvira kojim se uređuje ova oblast, predsjednik Komisije za odlučivanje sukoba interesa Jasmin Emrić istaknuo je kako postoji nepovjerenje javnosti zbog prividnog sukoba interesa poslanika i delegata PSBiH jer su oni i članovi tijela koje odlučuje o sukobu interesa. S tim u vezi, poručio je, potebno je uspotaviti nezavisan sistem sukoba interesa i institucionalno spriječiti mogući utjecaj politike na provođenje Zakona o sukobu interesa. Također, kao jednu od slabosti gospodin Emrić naveo je i mandat poslanika i delegata PSBiH kao članova Komisije koji je vezan za njihov mandat u PSBiH, što dovodi u pitanje kontinuirano funkcioniranje sistema utvđivanja sukoba interesa. Na kraju, gospodin Emrić je istaknuo i to da, iako PSBiH imenuje članove Komisije na prijedlog Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH po pravilima koja važe za izbor članova zajedničkih komisija, postojećim zakonskim odredbama nije određene status Komisije. S tim u vezi, rekao je Emrić, neodređen status Komisije slabost je koja umanjuje mogućnost unaprjeđenja i jačanja sistema sukoba interesa u institucijama vlasti BiH.

Današnja Konferencija, koja se sastojala od dva panela pod nazivima „Sprječavanje sukoba interesa u institucija BiH – slabosti postojećeg sistema i naredni koraci“ i „Međunarodni standardi i najbolji primjeri iz regije“ rezultirala je zaključcima koje možete pročitati ovdje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću