MENI
22.5.2017

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH razgovarali sa generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), te predstavnici Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH susreli su se danas sa generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Christianom Danielssonom.

U razgovoru je konstatirano da je tokom protekle dvije godine naša zemlja napravila impresivan pomak ka članstvu u EU, što je razlog za zadovoljstvo i građana BiH i zemalja članica EU. Upozoreno je na moguće usporavanje evropskog puta BiH, izazvano političkim nesuglasicama domaćih političkih aktera, zbog čega, kako je naglašeno, treba pojačati zajednički rad i dijalog o svim spornim političkim pitanjima.

Gospodin Danielsson posebno se interesirao za pitanje akciza, proces popune upitnika s ciljem dobijanja kandidatskog statusa za EU, napore koji se čine kako bi se postigla regionalizacija ekonomskog prostora, kao i za saradnju PSBiH sa Evropskim parlamentom u svjetlu rješavanja problema oko poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića postoje pitanja o kojima politički akteri u BiH imaju različita viđenja, ali da će biti nastavljena nastojanja da se i oko njih postigne saglasnost. On je naglasio da će se pokušati pronaći prihvatljiv model akciza jer su one, prema mišljenju stručnjaka, u interesu građana i podizanja njihovog standarda.

Govoreći o neusvajanju poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Džaferović je rekao da se dio političara iz BiH ponaša kao da Bosna i Hercegovina prima Evropsku uniju u svoje članstvo a ne obrnuto.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak ukazao je na potrebu da se problemi rješavaju u ovoj godini jer je iduća godina u Bosni i Hercegovini izborna i bit će neuporedivo teže pronaći svima prihvatljiva rješenja. Po njemu, problem predstavlja i činjenica da je već sada upitna parlamentarna većina.

Na pitanje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da li su akcize uvjet za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, g. Danielsson odgovorio je da nisu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić istaknuo je da nije upitna volja građana za članstvom u EU ali da se često proizvode tenzije zbog kojih se naš put usporava. Konkretno je pomenuo referendum, polemike o dana RS, zatim reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu kao i u novije vrijeme problem akciza.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović za početak juna najavio je konferenciju na kojoj će biti sagledano sve što su Bosna i Hercegovina i njena tijela uradili nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom sastanka zajednički je potcrtana i potreba snažnijeg ekonomskog povezivanja regiona jer taj proces, kako je rečeno, ne samo da jača komplementarne ekonomije nego i predstavlja jednu od formula za brži put ka EU. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću