MENI
18.5.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić razgovarao sa specijalnim predstavnikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom Parlamentarne skupštine OSCE-a (PSOSCE) za Jugoistočnu Evropu Robertom Battellijem o daljem toku procesa evropskih integracija naše zemlje.

Ističući da OSCE smatra kako je pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) od ključne važnosti za stabilnost cijelog regiona, ambassador Battelli interesirao se za pitanja provođenja reformi iz Evropske agende, kao i za aktuelnu političku situaciju nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Sagovornici su zajednički ocijenili da su periodične političke krize, kao i preuranjeno zauzimanje političkih pozicija i vođenje kampanje uoči općih izbora, utjecalo na usporavanje evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Zamjenik predsjedavajućeg Softić iznio je stav da ogroman broj građana BiH snažno podržava proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, kojeg vidi kao odgovor na dobar dio političkih problema i koji, prema Softićevim riječima, našoj zemlji i cijelom regionu garantira političku stabilnost, sigurnost i stalan ekonomski razvoj.

Tokom susreta naglašena je potreba snažnijeg angažmana predstavnika međunarodne zajednice, posebno EU, na planu završetka reforme pravosuđa, pitanju borbe protiv korupcije, kao i na pitanju prava na obrazovanje na maternjem jeziku, koje je, kako je upozoreno, uskraćeno značajnom broju građana Bosne i Hercegovine.

Sastanku predsjedavajućeg Softića i ambasadora Battellija prisustvovao je i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću