MENI
17.5.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana tematska sjednica povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

U organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, danas je u Sarajevu, povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofije i transfobije, održana tematska sjednica pod nazivom „Biti LGBTI osoba u BiH – preporuke za djelovanje institucija“.

Obraćajući se prisutnima u ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, poslanica Maja Gasal – Vražalica podsjetila je na to da se prvi put u institucijama BiH o pravima LGBT osoba govorilo upravo u PSBiH i to 2015. godine, kao i na to da je tada zaključeno kako je potrebno izraditi poseban izvještaj o pravima i položaju LGBT osoba u BiH, te pristupiti izradi izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije u cilju zaštite prava LGBT osoba u BiH. Prema riječima poslanice Gasal – Vražalice, oba zaključka su realizirana i na osnovu toga BiH je konačno dobila unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije, te postala prva država u Jugoistočnoj Evropi koja Zakonom o zabrani diskriminacije predviđa i zaštitu interspolnih osoba od diskriminacije u svim područjima života. Poslanica Gasal – Vražalica ocijenila je da su institucije BiH pokazale opredijeljenost za poduzimanje mjera na promociji, zaštiti i iniciranju zakonskih rješenja s ciljem osiguranja jednakopravnosti spolova i prava LGBTI osoba.

Učesnicima današnjeg skupa obratio se i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković, koji je istaknuo kako je jako važno da seksualna orijentacija, rodni identitet i spolne karakteristike budu prepoznate kao osnove na kojima je diskriminacija zakonski zabranjena. Isaković je prisutne podsjetio na to da je BiH prva u regiji dobila Zakon o ravnopravnosti spolova i to 2003. godine, ali i dodao kako je bilo potrebno vrijeme i uporno djelovanje nevladinih organizacija kako bi se u institucijama vlasti omogućila šira rasprava o zaštiti prava LGBTI osoba u BiH.  Međutim, poručio je Isaković, do danas ipak nisu desile nikakve strukturalne promjene koje bi značajno utjecale na poboljšanje kvaliteta života LGBTI osoba i njihovu inkluziju u bh. društvo. S tim u vezi, Isaković je izrazio nadu da će se u doglednoj budućnosti u PSBiH razgovarati i o zakonskom rješenju kojim će se regulirati prava partnera u istospolnoj zajednici kako bi se BiH priključila zemljama koje su to pitanje zakonski riješile.

Nakon obavljene rasprave, zaključeno je da Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PSBiH trebaju donijeti odluku o održavanju javnog saslušavanja o ispunjavanju preporuka iz Specijalnog izvještaja o pravima i položajima LGBT osoba u BiH. 

Današnja tematska sjednica organizirana je uz podršku Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Sarajevskog otvorenog centra, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću