MENI
6.5.2024.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а учествоваће у Риму на семинару Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПСНАТО-а

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО), предсједавајући Делегације Кемал Адемовић и замјеници предсједавајућег Делегације Марина Пендеш и Обрен Петровић, учествоваће на семинару Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПСНАТО-а, који ће се од 06. до 08. маја одржати у Риму.

На семинару, којег заједнички организују ПСНАТО-а и Парламент Републике Италије, парламенарци ће, како је најављено, расправљати о геополитичким импликацијама сукоба који се тренутно воде у региону Блиског истока и Сјеверне Африке (MENA регион), те, с тим у вези, о улози Ирана у регионалним сукобима и пријетњи за еуроатлантску безбједност, као и о ширим безбједносним и дипломатским импликацијама сукоба Израел – Хамас.

Према најавама организатора, на семинару ће се водити расправа и о улози Русије у MENA региону и посљедицама агресорског рата Русије против Украјине у MENA региону. Разматраће се и будући приступ НАТО-а MENA региону, те односи земаља у MENA региону са НАТО-ом. Биће ријечи и о другим заједничким безбједносним изазовима у еуромедитеранском региону, укључујући и питање изазова миграција и климатске безбједности.

Програмом семинара предвиђена је и посјета Команди здружених снага НАТО-а у Напуљу. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу